En kompis fick upp en redig gädda igår.
Han fick två egentligen. Men den första slängde han tillbaka. Men den andra hade svalt hela draget så det var tvunget att ta hand om den.
Å tur nog så ville han inte ha den själv. Så jag fick ta den och göra vad jag ville med den.
Nils och Martin hjälptes åt att ta ur och göra rent den. Så fick jag göra resten idag.
Jag valde att göra burgare av den.
Vi hade ingen våg med oss igår. Men av denna tog jag ur lite mer än 700 gram kött. Jag kunde ha fått ut kanske 100 - 150 gram till. Men receptet krävde 700g
Ingredienser
700g Gädda
3 dl vispgrädde
3 ägg
1tsk salt
1krm vitpeppar
1 msk Worcestersås
Jag var ganska noga med att få bort benen. Men har man en riktigt bra mixer så kanske man inte behöver vara så petig.
1. Skär gäddan i mindre bitar och mixa till en lite grövre smet.
2. Fortsätt mixa och tillsätt grädden lite i taget. Mixa vidare till smeten blir slät.
3. Knäck i äggen och mixa till en fastare smet. Blanda i salt, peppar och worcestersås.
4. Jag valde att sätta in smeten i kylen i två timmar så den satte sig lite. Men det går utmärkt att steka burgare med en gång.
5. Jag fick ut 6 stora burgare. Stek 4-5 minuter på varje sida. Men skär i en för att se så det är genomstekt.
Lite kladdig blir smeten. Men går bra om man blöter händerna mellan.
Provade att steka en liten för att se hur smaken blev. Kan tänka mig att äta dessa ihop med potatismos. Istället för typ fiskpinne.
Jag serverade med surdegsbröd som jag rostade lite, tomat, sallad, knaperstekt bacon och pepparrotsvisp.
För att göra pepparrotsvispen behövs 2 dl vispgrädde som vispas väldigt hårt. Blanda sedan i 1 dl créme fraiche och smaka av med pepparrot, salt och peppar.