Provade det för kanske tre år sen. Men den tog sig aldrig. Så nu provar jag igen.
Hittade ett recept på gotlandsbagaren.blogspot.se
Det här receptet är uppdelat på fem dagar. Eftersom jag började nu ikväll så vet jag ju inte om receptet är bra eller dåligt. Det återstår att se.
Dag 1
1 Äpple
150g Ljummet vatten
200g Grahamsmjöl
Riv äpplet
Blanda allt i en burk med lock. Glas är att föredra tror jag.
Lägg på locket men knäpp inte igen.
Ställ burken någonstans det är varmt. Exempel i skåpet över kylen.
Den ska stå där i tre dagar. Rör om i burken två gånger om dagen. Smidigast morgon och kväll.
Dag 4
250g Vatten
200g Grahamsmjöl
Tillsätt vatten och mjöl i burken och rör om.
Låt stå en dag.
Dag 5
Degen ska nu vara klar och redo för att flytta in i kylen tills du ska baka.
Mata degen med lika exempel 100g Grahamsmjöl och 150g ljummet vatten minst fem timmar innan du ska baka. Låt den stå framme tills du ska använda den.
När du har tagit degen du ska ha till bakningen så fyller du på med 100g grahamsmjöl och 150g vatten och rör om. Och sedan ställer du in den i kylen igen.
"Mata" degen med 100g grahamsmjöl och 150g vatten en gång i veckan.

Ska bli så spännande och se om det funkar.
Skåpen över kylen brukar vara varma. Men mitt är inte varmt! Så hur konstigt och äckligt det låter så fick jag ställa in burken i badrummet. Täcker den noga med plast och ställde den högt upp. Låter ju riktigt äckligt men får ta ut den och ha den i köket när jag lagar mat. Får upp värmen. Och när solen ligger på i köket blir det lite varmare.
Drog även upp temperaturen på golvvärmen.